Duben – Velký Javorník

10.05. 2007

Velký Javorník 28.-29.04. 2007

Tak a máme tady duben a s ním i čtvrtý start v CB lize. Na tento den padl i termín CB závodu Éter bez hranic. Samozřejmě nesmím zapomenout na setkání a burzu ve Frenštátě pod Radhoštěm.


 

Plán byl asi takový. Ráno s Frantou Hokejem Frýdek jet na setkání a potkat se tam s Petrem Frýdek. Potom ho naložit a jet na Velký Javorník. Jak bylo naplánováno tak se i stalo. Ráno o půl osmé jsme vyjížděli z Frýdku – Místku. Ještě máme domluvenou zastávku u Václava Místek, který nám předá anténní přepínač. Václav už čekal před domem, jak slíbil tak se i stalo. Franta Hokej využil příležitosti setkání s Václavem a předal mu několik diplomů a ocenění, které posbíral za osm let fungování Frantové Cestičky okolo Frýdku. Samozřejmě Václav přebral i ocenění pro Renatu Místek.

01 – Příjezd na Velký Javorník

Příjezd (Petr, MateS, Franta)


Máme tedy všechen potřebný materiál pro vysílání a můžeme vyrazit směr Frenštát. Ve Frenštátě bylo dobře, určitě bychom se zdrželi déle, ale čas nás tlačil. Petr Frýdek nás našel v pohodě, ještě však musel zaparkovat někde své auto a přesednout k nám. Teď už jen zbývá najít tu správnou lesní cestu na Velký Javorník. Do nadmořské výšky 915 metrů nad mořem dorážíme něco po desáté dopolední. Okamžitě vybalujeme a natahujeme z místní chaty 230V, abychom zjistili kde rozložit tábor. Po velkých obavách, že prodloužení na 230V nebude dost dlouhé, nám dokonce jedná třetina kabelu nadbývala. Postavili jsme ½ anténu ať má Franta na co vysílat během doby kdy budeme stavět druhou anténu.

02 – Vybalování

Vybalování


Dvanáct pět už Franta Hokej dává první výzvy. Mezitím Co se Frantovi hlásili první brejkové, převážně z mobilů ze setkání ve Frenštátě, musíme s Petrem uhasit žízeň. Jelikož vedro je neúnosné. Navštěvujeme místní chatu s občerstvením. Návštěva dopadla pro nás kriticky. Řada na občerstvení byla obrovská a vzhledem k pohybu řady, jedná osoba za pět minut, bychom se toho piva nedočkali. A tak musíme sáhnout do vlastních zásob a místo piva uhasit žízeň nealkem.

03 – MateS kouká jestli Franta už začal vysílat

MateS FM a začátek vysílání


Pouštíme se do stavění směrovky. Nezávidění hodná práce pro dva lidi. Po třech hodinách jsme konečně anténu dostali do jakš takš přijatelné polohy. Konečně nastala ta očekávaná chvíle zajít na oběd. Řada byla stále, ale nic jiného nám už nezbývalo, než si ji vystát. Dnešní den vzhledem k počasí se opravdu vydařil. Velice příhodné podmínky mají paraglajdisté a tak je jich tady pomalu víc než turistů. Dlouhou chvíli zkracuji koukáním na jejich starty. Je to paráda jak se rychle dostanou ze země do vzduchu a pak už jenom plachtí.

04 – „Trochu“ křivě postavená 1/2 anténa

1/2


Po půl hodině čekání se konečně můžeme občerstvit, zchladit slinu studenou dvanáctkou. Frantu střídáme ve vysílání, aby si mohl také odpočinout a posvačit. V osm hodin začíná Éter bez hranic to už je opět u majku Franta a Petr mu dělá zapisovatele. Já jdu spát, abych byl trochu odpočatý na noční vysílání. Když jsem se posléze díval na deník a viděl, že mezi dvacátou a jedenadvacátou hodinou zvládl Franta Hokej Frýdek odbavit jedenapadesát brejků, málem mne z toho piclo. Touto formou Frantovi Hokej uděluji pochvalu za jeho nejlepší výkon v kariéře moderátora, kdy odbavil nejvíce brejků během hodiny. To není jen tak. Petr Frýdek mne probudil o půl noci. K majku sedám ve čtvrt na jednu. Oba mí spoluexpedienti šli spát.

05 – Obě antény

Antény


Noc to byla náročná. Nejen že začalo pršet a docela dost foukat, že v některých chvílích jsem uvažoval probudit Frantu s Patrem, abychom šli shodit antény. Nakonec však vůle ve vysílání mne přemohla a tak vysílám až do rána. Co se týče nočního vysílání, brejků bylo dostatek. Nebylo možno vše stihnout, protože na některé daleké spojení byl takový nával a každý chtěl udělat spojení s každým. Podmínky byli v jednu chvíli dobré a hned zase nešlo slyšet nic. I tak někdy nastal na kanále takový chaos, že jsem to vzdal a odešel jinam.

06 – Obě antény ještě jednou

antény 2


V pět ráno se jako první probudil Petr. Chvíli jsme povídali, ale já ho poslal ještě spát. Náš rozhovor však vzbudil i Frantu a ten už se nedal přemluvit, aby si šel ještě lehnout. A tak tedy pokračujeme v ranních hodinách. Ještě máme chvíli čas do osmé hodiny posbírat pár cíbíčkářů. V sedm padesát devět přijímáme posledního brejka do Éteru slovenskou kontrolní stanici v zastoupení Expedicí Mafia.

07 – Paraglajdista

Paraglaidista


Po osmé pokračuje naše úsilí dostat z této kóty co nejlepší výsledek do CB ligy. Samozřejmě že se nám hlásí spousta lidí, co už s námi spojení měli, ale nikomu nedáme košem a s krásným pozdravem se alespoň zdravíme v novém dni. Sice to už šlo jen sporadicky a po deváté hodině jsme se rozhodli pomalu balit.

08 – Několik paraglaidistů

Paraglajdisti


S Petrem jsme se však ještě rozhodli zajít se posilnit. V hospůdce bylo plno. Asi třicet lidí se těsnilo v malé místnosti s výčepním pultem uprostřed a při pivu se štamprlou si vyprávějí zážitky z cest po horách. Je tam dost veselo.

09 – Pohled z auta na nedělní ráno.

Pohled z auta


Po dršťkové polívce a čaji se vydáváme do nehostinného počasí, které nám nachystal na dnešní den tam někdo nahoře. Mlha je tak obrovská, že by se dala opravdu krájet. Viditelnost místy cca. 10 metrů.

10 – MateS taky vysílal.

Nedělní ráno a MateS FM u majku


Ze spouštění směrovky jsem měl trochu obavy a dokonce i ty se potvrdily. Teď máme alespoň do příště nad čím uvažovat co ještě vylepšit. Nakonec vše dopadlo dobře, anténa nespadla. Něco před půl dvanáctou jsme Frantovi odpojili síť a mohlo se definitivně balit.

11 – Franta Hokej a MateS FM a nepodařené nedělní počasí

Franta Hokej a MateS FM (počasí)


Cesta dolů byla obtížná. Jak už jsem psal výše mlha byla tak velká, že jsme pomalu museli jít před autem, abychom viděli cestu. Franta to zvládl. Ve Frenštátě se loučíme s Petrem Frýdek a pokračujeme domů.

12 – Franta Hokej a Mates FM.

Franta Hokej a MateS FM


To by bylo pro dnešek vše. Expedice Morava (Franta Hokej Frýdek, MateS FM a Petr Frýdek) z Velkého Javorníku udělala 450 spojení s celkovým počtem 30754 bodu a průměrem 68km na jedno spojení. Těšíme se na vás 12. – 13. 05 2007 z kóty Kelčský Javorník, tentokrát v plné sestavě.

73 MateS FM

PODĚKOVÁNÍ: Na této dubnové Expedici se podíleli
VÁCLAV MÍSTEK (zapůjčil anténní přepínač) a
ALFONS MÍSTEK (poskytl originál vojenský stožár). Tímto jim za celou Expedici Morava děkuji a těším se na další spolupráci.